Hoe ben je zichtbaar voor de overheid? [5 Tips voor beïnvloeden]

07 aug 2024 1 minuut leestijd Ynske Ynske

Wij weten uit ervaring dat het helpt als je de opdrachtgever kent. Dan kun je namelijk een veel ‘project-specifieker’ plan schrijven. Andersom helpt het ook als ze jou kennen. Dat ze weten wat je doet en wat ze aan je hebben. Dat geeft vertrouwen! Hoe doe je dat nou? We geven je 5 tips:

Platforms goed inrichten

Er zijn verschillende websites waarop tenders worden gepubliceerd. TenderNed en Mercell, maar ook:

  • CTM Solution
  • Aanbestedingskalender
  • Ariba
  • EPO
  • United Nations
  • NSPA (Nato)
  • TED Europa

Hier kun je niet alleen de aanbestedingen vinden; door je bedrijf aan te melden ben je zelf ook zichtbaar voor de overheid. Als je op het platform aanwezig bent en je profiel goed ingericht hebt, kun je al uitgenodigd worden voor onderhandse aanbestedingen.

Je eigen website goed inrichten

Zorg voor een duidelijke en goed vindbare website, waarop je vertelt wat je doet en goed kan. Denk er ook aan of de getoonde informatie interessant is voor overheidsorganisaties. Is MVO bijvoorbeeld een doel dat jullie nastreven? Laat dit dan gelijk op de homepagina zien.

Doe onderzoek

Voer grondig onderzoek uit naar de sector waarin de aanbestedende dienst actief is. Begrijp hun behoeften, uitdagingen en de trends binnen die sector. Kijk ook eens naar je concurrenten: wat doe je anders dan zij? Dit helpt je om relevanter te zijn in je communicatie en voorstellen.

Onderneem actie

Leg ruim voordat de aanbesteding wordt gepubliceerd contact. Bijvoorbeeld via de afdeling inkoop, maar liever nog bij iemand die in de organisatie gaat over ‘jouw’ product of dienst. Hier is niks op tegen en het is vrij gebruikelijk. Als je je afvraagt hoe dit aan te pakken: Een haakje kan iets zijn als “We weten dat er dat-en-dat jaar een aanbesteding is geweest. Mogen we je vertellen over de ontwikkelingen in de markt?” Vertel natuurlijk ook over jouw product of dienst en zorg dat de aanbestedende dienst jou onthoudt.

Netwerk

Wil je wat verder gaan? Ga netwerken en bouw zo relaties op met belangrijke stakeholders binnen (de) aanbestedende organisatie(s). Grote kans dat zij uiteindelijk in de beoordelingscommissie zitten van de tender waarop jij gaat inschrijven. Bezoek relevante netwerkevenementen, er wordt best wat georganiseerd (“… en de overheid”).

Weten wanneer een opdracht eraan komt

Om in gesprek te kunnen gaan moet je natuurlijk weten wanneer die aanbesteding komt. Maar hoe kom je hier dan achter? Daar zijn meerdere manieren voor. In TenderApp kun je van alle tenders de einddatum van het contract vinden en de verantwoordelijke contactpersoon. Als je TenderForecast hebt kun je een vooruitzicht genereren op basis van je zoekprofiel.

Online demo TenderApp boeken