In de praktijk geldt wanneer expliciet vermeld wordt dat varianten mogen worden ingediend, dit toegestaan is. De aanbestedende dienst moet vermelden onder welke voorwaarden en op welke wijze varianten mogen worden ingediend; en op welke eisen de variant wel of niet mag afwijken. In de praktijk blijkt het aantal gevallen waarin varianten worden toegestaan beperkt te zijn. Dit komt deels doordat het vaststellen van toegestane afwijkingen en de beoordeling ervan vaak complex zijn. Aanbestedende diensten zijn vaak terughoudend met het toestaan van varianten omdat het de beoordeling van inschrijvingen bemoeilijkt en het risico op misverstanden vergroot.
Indien de aanbestedingsstukken niets vermelden over het indienen van varianten, maar je meent een valide argument te hebben, kun je overwegen een vraag hierover te stellen in het kader van de Nota van Inlichtingen (NvI). Houd er echter rekening mee dat het verzoek om varianten in te dienen slechts in uitzonderlijke gevallen wordt ingewilligd.
Het is daarom van cruciaal belang om de aanbestedingsdocumenten grondig te bestuderen en eventuele vragen tijdig en duidelijk te formuleren om zo duidelijkheid te verkrijgen over de mogelijkheid tot het indienen van varianten. Wees voorbereid op mogelijke beperkingen en volg strikt de richtlijnen zoals vastgelegd in de aanbestedingsdocumenten om geen onnodige risico's te lopen bij het indienen van een inschrijving.
Zie ook: www.qcore.nl/kennisbank/wat-is-een-variant