1. Home
  2. >
  3. Kennisbank
  4. >
  5. Wat is oma

Wat is OMA?

OMA staat voor de onafhankelijke stichting Ombudsman Aanbesteden

Het doel van OMA is om inschrijvers en inkopers bij aanbestedingen een laagdrempelig, snel en onafhankelijk advies te geven in het geval van vragen of klachten tijdens een lopende procedure. De Ombudsman Aanbesteden biedt een laagdrempelige en informele procedure voor het behandelen van klachten en geschillen met betrekking tot aanbestedingen. Inschrijvers die van mening zijn dat zij onrechtmatig zijn behandeld tijdens een aanbestedingsprocedure kunnen een klacht indienen bij de Ombudsman Aanbesteden. De antwoorden en adviezen van OMA worden opgesteld door drie experts (juridische, aanbestedings- en branchespecialisten). De adviezen van Ombudsman Aanbesteden zijn niet bindend en ze gaan alleen af op de stukken van de aanbesteding zonder hoor/wederhoor.

Taken OMA

Het takenpakket van de Ombudsman Aanbesteden omvat onder meer:

Klachtenbehandeling: De experts van Ombudsman Aanbesteden onderzoeken klachten van inschrijvers over mogelijke schendingen van de aanbestedingsregels, oneerlijke behandeling of andere onregelmatigheden tijdens het aanbestedingsproces. Dit kan onder meer gaan over onduidelijke criteria, onredelijke eisen of procedures die niet correct zijn gevolgd.

Advies en bemiddeling: Naast het behandelen van klachten geeft de Ombudsman Aanbesteden ook advies en bemiddeling aan zowel inschrijvers als aanbestedende diensten. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de interpretatie van aanbestedingsregels, het oplossen van geschillen of het verbeteren van procedures om toekomstige problemen te voorkomen.

Voorlichting en bewustwording: De Ombudsman Aanbesteden speelt ook een rol in het bevorderen van voorlichting en bewustwording over aanbestedingsprocedures. Dit omvat het verstrekken van informatie en advies aan inschrijvers en aanbestedende diensten over hun rechten en plichten, evenals het organiseren van workshops en bijeenkomsten over aanbestedingsgerelateerde onderwerpen.

Eerlijk en transparant aanbestedingsproces

Het werk van de Ombudsman Aanbesteden draagt ​​bij aan een eerlijk en transparant aanbestedingsproces door het bieden van een informatie voor het oplossen van geschillen en het identificeren van knelpunten in de praktijk. Door het behandelen van klachten en het geven van advies draagt de Ombudsman Aanbesteden bij aan de verbetering van de kwaliteit en rechtmatigheid van aanbestedingsprocedures in Nederland.

Adviserende rol

Het is belangrijk op te merken dat de Ombudsman Aanbesteden een adviserende rol heeft en geen formele juridische bevoegdheden heeft om beslissingen af te dwingen of sancties op te leggen. Desalniettemin wordt zijn rol erkend als waardevol in het verbeteren van de praktijk van aanbesteden en het oplossen van geschillen op een informele en constructieve manier.

Doorlooptijden en kosten

De doorlooptijden zijn kort. Voor een reguliere vraag ontvangt de aanvrager binnen 72 uur een antwoord. Bij spoed binnen 24 uur. OMA is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk die geen subsidie ontvangt. De advieskosten bedragen € 250,- per keer. Hiervan ontvangen de experts een deel vergoeding voor de opgestelde adviezen.

Positie

Er bestaan meerdere instanties waar klachten in het kader van aanbesteden gemeld kunnen worden: Commissie van Aanbestedingsexperts, het Klachtenmeldpunt Aanbesteden en het klachtenmeldpunt van de aanbestedende dienst zelf. OMA is onafhankelijk en valt niet onder het Ministerie van Economische Zaken, zoals de Commissie van Aanbestedingsexperts. OMA is onafhankelijk omdat er zowel vertegenwoordiging vanuit inschrijvers als inkopers bij betrokken zijn. Zowel bestuur als experts is een mix van beiden. Klachtenmeldpunt Aanbesteden richt zich op de aanbestedende dienst, terwijl OMA een partij is die zich tussen de markt/inschrijver en overheid/aanbestedende dienst opstelt. OMA onderscheidt zich van klachtenmeldpunten van eigen aanbestedende diensten omdat deze laatste door inschrijvers bekeken worden als ‘slager keurt zijn eigen vlees’ en zijn daarom voor inschrijvers geen realistische mogelijkheid om een klacht in te dienen.

Bekijk ook:

https://ombudsmanaanbesteding.nl/