Alles over succesvol tenderen in 2024 [+betekenis]

Op deze pagina kom je alles te weten over succesvol tenderen in 2024. Wat is een tender? En wat is het verschil tussen een tender en een aanbesteding? Krijg een antwoord op deze vragen en ontdek hoe je succesvol tenders wint.
  1. Home
  2. >
  3. Tender alles over succesvol tenderen

Wat is tenderen?

Tenderen is het proces waarbij een bedrijf (de inschrijver) probeert een opdracht van een andere partij (de aanbestedende dienst) binnen te halen. Wanneer de tender is gewonnen, voert de inschrijver de opdracht uit. Het werkwoord 'tenderen' wordt ook gebruikt wanneer een provincie, hogeschool of andere instelling een opdracht uitschrijft waarop de inschrijvers weer kunnen reageren. Maar wat is een tender nu eigenlijk?

Wat is een tender?

Een tender is een procedure waarbij de opdrachtgever via een inschrijving een product of dienst inkoopt. De winnaar van de tender wordt op basis van gunningscriteria bepaald. 

In de meeste gevallen gaat het hierbij om een gunning gebaseerd op de prijs-kwaliteitverhouding. 

Verschil tender en aanbesteding 

De woorden 'tender' en 'aanbesteding' worden vaak door elkaar gebruikt. Dit is geheel terecht want deze termen betekenen hetzelfde. Toch snappen we dat de wirwar aan termen (voor hetzelfde begrip) voor verwarring kan zorgen. Ben je op zoek naar meer informatie over het verschil in gebruik van deze termen? Lees dan ons artikel over het verschil tussen een tender en een aanbesteding. In totaal heb je de volgende synoniemen voor een tender: bieding of aanbesteding. Je hoort waarschijnlijk ook weleens het woord 'bidmanagement' vallen. Dat betekent in principe hetzelfde als tendermanagement.

Uit welke onderdelen bestaat een tender?

Wat zijn de zaken die je moet opnemen in jouw inschrijving? Dit is een lastige vraag. Iedere inschrijving is weer anders. Toch zijn er enkele zaken die niet mogen ontbreken wanneer je je inschrijving indient: 

  • Een duidelijke prijs met bijbehorende onderbouwing.
  • Een antwoord op de kwaliteitsvragen vanuit de aanbestedende partij. 
  • Een UEA (uniform aanbestedingsdocument).
  • Gevraagde bewijsstukken zoals een GVA, KVK en eventuele certificeringen. 

Bekijk 5 checks die onmisbaar zijn bij het indienen.

Hoe schrijf je succesvol in op een tender?

Wil je binnenkort gaan inschrijven op een tender? Het loont dan om eerst goed na te denken over hoe je dit gaat aanpakken. Bij veel opdrachten is de concurrentie groot. Gebruik de onderstaande tendertips en pak een voorsprong op je concurrenten: 

Tip 1. Bekijk de website van de aanbestedende dienst

Een van de belangrijkste zaken bij het winnen van een aanbesteding is om optimaal in te spelen op de aanbestedende dienst. De opdrachtgever moet zichzelf, door jouw inschrijving, speciaal voelen. Dit bereik je door deze partij zo goed mogelijk te leren kennen. Het bekijken van de website voor extra context is hierbij een goede eerste stap. Maar welke waardevolle informatie staat er dan op de site van de opdrachtgever? Denk aan informatie over de doelstellingen, maar ook de missie en visie van het bedrijf staan hier vaak beschreven.

Tip 2. Onderscheid jezelf van de concurrentie

 Deze tip spreekt misschien voor zich. Toch zien we dat inschrijvende partijen vaak weinig vernieuwends doen. Zo gebruiken zij vaak dooddoeners. Denk aan teksten zoals: "u vraagt wij draaien". Ook komt het voor dat er standaard aanbestedingstemplates worden gebruikt. Hoe ga je jezelf onderscheiden met een standaard template? 

Tip 3. Ken de doelstelling van de aanbestedende dienst

Deze tip is misschien wel het allerbelangrijkste binnen succesvol tenderen: zorg dat je precies weet wat de doelstelling van de aanbestendende dienst is. Wat is de intentie? Oftewel, de vraag achter de vraag. Bepaal, nu je dit weet, hoe je hier op kan inspelen in jouw kwaliteitstukken.  

Waar vind ik aanbestedingen?

Wil je een tender gaan winnen? Dan is het noodzakelijk om te weten waar je jezelf kunt inschrijven. Op die manier blijf je op de hoogte van het aanbod. De meest voorkomende platformen zijn Mercell en TenderNed.  Op TenderNed vind je uitsluitend overheidsaanbestedingen. Tegenwoordig moeten alle overheidsopdrachten via dit tenderplatform worden gepubliceerd. Dit is het grote verschil met Mercell. 

TenderApp

TenderApp software helpt ondernemers bij het winnen van overheidsaanbestedingen door ze naast slimme software tools te ondersteunen met verrijkte data en kennis.

Hulp bij inschrijven op tenders van qcore

Bij qcore heb je de keuze uit twee verschillende typen tender begeleiding. Je kunt kiezen voor tenderbegeleiding op aanvraag. Wanneer je kiest voor deze optie, dan helpen we je eenmalig bij je aanbesteding. Deze optie is perfect voor je wanneer je je eerste inschrijving wilt gaan doen. 

Ook heb je de optie om ons als externe tenderdesk in te huren. In feite heb je met ons als partner dan een bidteam op afstand. Voor een vast bedrag per maand heb je de beschikking over al onze kennis en zorgen we er samen voor dat we zoveel mogelijk tenders binnenhalen. Wil je meerdere inschrijvingen per jaar doen? Dan is deze optie perfect voor je. 

Succesvol tenderen middels bewezen methodiek

Wist je dat er een methodiek bestaat die de kans op tender succes vergroot? Honderden tenders verder en na jaren ervaring binnen deze wereld, zijn we er zeker van dat je met deze methode meer tenders wint. Deze methodiek hebben we de Bidcycle®-methode genoemd. Deze term staat voor het gehele tenderproces. Stap voor stap vullen we de stappen in. Zo maximaliseren we de kans op een succesvolle tender. 

Het is van belang om zo vroeg mogelijk te weten welke tender je op het oog hebt. Vervolgens bepalen we samen de strategie met de hoogste winkans. Met de Bidcycle® focussen we ons op het gehele tenderproces. Het gaat hierbij niet alleen om het tenderen zelf, maar ook over het beïnvloeden en voorbereiden wat hieraan vooraf gaat. 

De Bidcycle® bestaat uit 3 fasen:

  • Beïnvloeden.
  • Voorbereiden.
  • Tenderen.

Verschil tussen intern tenderteam en een externe tenderdesk

Twijfel je nog of je gaat voor een interne tenderspecialist of dat je kiest voor een externe tenderdesk? Maak gebruik van het onderstaande overzicht van de voor- en nadelen per variant. Ontdek welke optie jouw voorkeur heeft:

De voor- en nadelen van een intern tenderteam

Hieronder zie je welke voor- en nadelen er komen kijken wanneer je kiest voor het intern aannemen van een tenderspecialist. 

De voordelen van deze optie:

  • Korte lijnen
  • Alles in eigen handen
  • Veel kennis van de specifieke branche
  • Intensief betrokken bij de organisatie

De nadelen van een intern tenderteam:  

  • Weinig kennis van juridische zaken/het winnen van tenders
  • Minder objectieve blik
  • Het vinden en/of opleiden van een tenderspecialist is lastig
  • Het opleiden van een tenderspecialist kost veel tijd
  • Een grote maandelijkse investering

De voor- en nadelen van een externe tenderdesk

Hieronder zie je welke voor- en nadelen er komen kijken wanneer je kiest voor een een externe tenderdesk. 

De voordelen van een externe tenderdesk:

  • Jarenlange ervaring met het winnen van tenders
  • Hogere kwaliteit van je inschrijvingen
  • Duidelijk kostenplaatje
  • Je kunt een externe partij makkelijker aanspreken op niet behaalde resultaten
  • Hogere kans op winst doordat de teksten optimaal zijn afgestemd op de aanbestedende dienst

De nadelen van deze optie

  • De externe tenderspecialisten zullen tijd nodig hebben om je te leren kennen
  • Je moet meer communiceren over, voor de branche, specifieke zaken

Is het een probleem wanneer een extern tenderbureau je product of dienst niet kent?

Twijfel je nog om een tenderbureau aan te nemen? En heb je deze twijfel omdat je vindt dat een extern bureau je branche niet goed genoeg kent? We begrijpen je zorg. Jij als dé kenner van je product en branche kan jezelf natuurlijk het beste verkopen. Jezelf goed kunnen verkopen is helaas niet het allerbelangrijkste binnen het tenderproces. Het is namelijk essentieel om het aanbestedingsproces door en door te kennen. 

Wist je dat overheidsaanbestedingen allemaal volgens dezelfde regels werken? De branche maakt hierin niet uit. Een tenderspecialist zoals qccore helpt je om snel de belangrijkste zaken uit een tender te halen. En de branchespecifieke informatie dan? Die vragen we natuurlijk uit. We zien jou als partner gedurende dit proces. Jij hebt de kennis over de branche en je organistie. Wij hebben de specifieke kennis over het winnen van tenders. Geen verkeerde combinatie toch?!

Tenderspecialist aannemen? Let dan hier op 

Zit je er aan te denken om een specialist op het gebied van tenderen aan te nemen? Dan is het wel zo handig om te weten waar je op moet letten. Want waar moet deze persoon aan voldoen? Want wat maakt een tenderspecialist wel of juist niet succesvol?

Naar onze mening zijn de volgende eigenschappen belangrijk:

  • Verantwoordelijkheidsgevoel
  • Een kritische houding
  • Leergierig en snel lerend
  • Stressbestendigheid

Wil je meer context bij deze eigenschappen? Lees dan meer over de zaken waarop je moet letten bij het zoeken naar een tenderspecialist. 

 

Deze bedrijven winnen al tenders met qcore

Onze unieke methode om tenders te winnen

  • Stap 1 Aanmelden bij qcore

    Laat ons weten dat je plannen hebt met tenders. Door een licentie voor Tendersignalering af te nemen ga je meteen goed van start.

  • Stap 2 Zoekcriteria bepalen

    Samen bepalen wat voor jou de beste zoekcriteria en matchingtags zijn. Op basis van een op maat gemaakt zoekprofiel ga je aan de slag.

  • Stap 3 Kansen ontvangen

    Alle tenders die voor jou interessant zijn kant-en-klaar in je inbox. Je hebt direct toegang tot alle tenderdocumenten en bepaalt in één oogopslag of een tender een kans is.

  • Stap 4 Besluiten om je in te gaan schrijven

    Heb je de juiste kans gevonden? Dan is inschrijven de volgende stap. Met één druk op de knop laat je ons weten welke tender voor jou interessant is en dat je wil inschrijven.

  • Stap 5 Winstrategie opstellen

    In een strategisch overleg bepalen we samen de beste winstrategie. Wat vraagt de aanbestedende dienst en hoe kunnen we daar tactisch op aanbieden?

  • Stap 6 Inschrijving opstellen

    Met het oog op de winstrategie gaan we de inschrijving vormgeven. Jij levert te inhoud en input en wij zorgen dat de inschrijving volledig, correct en op tijd wordt ingediend.

  • Stap 7 Gunning

    Feest! De gunning is binnen, dat moet gevierd worden.

Hoe gaat de samenwerking er uit zien?

Bij qcore zien we het inschrijven op een aanbesteding als een gezamenlijk proces. We zien jou dan ook als een echte partner. We hebben elkaar nodig om tot een optimale inschrijving te komen.  Wij hebben de expertise over de procedure en weten hoe je een tender moet aanvliegen. Jij daarentegen bent dé expert als het gaat om de inhoud. 

We waarderen jouw input dus enorm, maar we proberen zoveel mogelijk bij je uit handen te nemen. 

Het aanbesteed-proces kost veel tijd. We vragen je daarom om je hiervan bewust te zijn. Maak tijd vrij zodat je de juiste input kunt leveren. Zo zorgen we samen voor de beste inschrijving!

Benieuwd naar wat het kost om samen tenders te winnen? Lees dan snel onze blog.

Maak kennis met qcore

Succesvol inschrijven op een tender? Dan is professionele begeleiding wel zo fijn! Door onze jarenlange ervaring weten we precies hoe je de kans op succes maximaliseert. Benieuwd hoe we samen tot succesvolle inschrijven gaan komen?  Neem vrijblijvend contact met ons op!

 

Kennismaking inplannen

 

Samen tenders winnen?